Ajankohtaista

11.6.2013Sinivalkoisia ruusukkeitaLue lisää »26.4.2013Ásdis Agnarilla TanskassaLue lisää »4.1.2013Opintomatkalla SaksassaLue lisää »13.6.2012Ásdis RuotsiinLue lisää »13.6.2012Sindra ja DraugurLue lisää »

Kirjoituksia

Liity postituslistalle

Albumista...

Mustien Poikien kasvattaja: Johan Öström

Torstai 9.9.2010 - Johanna Koivunen

kuva

Thrymur 5-vuotiaana.

Suomessa asuu kolme Tinna från Tjustan poikaa: Thrymur, Töfri ja Trostan. Veljeksistä neljäs, Thór från Järsta, voitti äskettäin T2-kisassa PM-kultaa Ruotsin joukkueelle. 

Yhteistä pojille on keskimääräistä paremmat askellajit, suuri koko, pitkät jalat, näyttävä rakenne ja musta väri, johon nuorimmainen on saanut mausteeksi kimogeenin. 

Tinnan omistaa ruotsalainen Johan Öström, joka on monelle kansainvälisissä islanninhevostapahtumissa kävijälle tuttu näky. Pitkä mies kamera kaulassa – ja jututettaessa pohjaton tietolähde, mitä tulee hevosten sukuihin ja saavutuksiin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Hevosmiestaito alkaa kunnioituksesta

Tiistai 6.4.2010 - Gummi Einarsson

kuva

Moninkertainen maailmanmestari
Gummi sai kultaa ja hopeaa
Sveitsin MM-kisoista 2009.

Gummi Einarsson on kilpaillut islanninhevosilla yli 30 vuotta ja  voittanut tänä aikana lukuisia arvokisamitaleja. Vuonna 2009 hän voitti kolme Ruotsin mestaruutta sekä kulta- ja hopeamitalit Sveitsin MM-kilpailuista. Gummi on iloinen kovalla työllä saavutetusta menestyksestä mutta pitää vielä suurempana kunniana MM-kisoissa saamaansa FEIFin Feather Price -palkintoa.

FEIF-tuomarit seurasivat koko viikon kilpailijoiden harjoittelua,  valmistautumista ja suorituksia. Näkemänsä perusteella he valitsivat  kilpailijan, joka oli esittänyt viikon aikana pehmeää, hyvää ratsastusta ja osoittanut esimerkillistä hevosmiestaitoa. Kaikki 15 tuomaria äänestivät Gummia FEIF Feather Price -palkinnon saajaksi.

Gummi kertoo oman näkemyksensä hyvistä hevosmiestaidoista. Hän korostaa hevosen kunnioittamista, uskoo kovaan työhön – ja toteaa, että tekemisen pitää olla hauskaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Tutkittua tietoa pihattokasvatuksesta

Lauantai 27.2.2010 klo 23:02 - Johanna Koivunen

Hyvä pihatto haastaa varsat liikkumaan.
Musta Sinna ja kasvinkumppani
Aldur aamulenkillä.

Islanninhevosia on perinteisesti kasvatettu vapaudessa vuorilla ja satojen hehtaarien niityillä. Ne ovat viettäneet ensimmäiset vuotensa villeinä ja vapaina vailla kosketusta ihmiseen. Kun issikka muuttui työhevosesta kilpa- ja harrastehevoseksi, oma ori ei enää välttämättä kelvannut lauman kaikille tammoille, vaan ihminen pyrki valitsemaan sopivimman yksilön. Vähitellen yleistyi myös hevosten lisäruokinta etenkin talviaikaan sekä madotukset ja kavioiden hoito.

Suomessa ei ole samanlaista hevosten kasvatusperinnettä kuin Islannissa, mutta täällä, kuten kaikkialla Pohjoismaissa, varsojen pihattokasvatus yleistyy. Sen ajatellaan turvaavan lajinmukainen käyttäytyminen ja olevan edullisempaa kuin tallikasvatus. Pihattokasvatuksen etuina pidetään raikasta ilmaa, vapaata liikkumismahdollisuutta ja sosiaalisia kontakteja muihin hevosiin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Ammattilaisen vinkit hevosenostajalle

Torstai 3.12.2009 - Sirpa Brumpton, Ratsastuksen ohjaaja FEIF level 3, SRL huippuvalmentaja, GK-tuomari, aluevalmentaja

Sirpa Brumpton

Sirpa Brumpton

Harvassa urheilulajissa välineeseen liittyy yhtä paljon epävarmuustekijöitä kuin ratsastuksessa – jos elävää olentoa nyt ylipäätään voi kutsua välineeksi. Ratsastusta onkin luonnehdittu tanssiksi kahden parhaan ystävyksen kesken.

Tanssin kaltaiseen saumattomaan yhteistyöhön pääseminen vaatii ratsukolta lukemattomia yhteisiä työtunteja. Lisäksi ratsun ja ratsastajan on sovittava toisilleen. Yhteistyö ihmisen ja hevosen välillä joko sujuu tai ei suju: jonkun kanssa vain on helpompi ja mukavampi olla kuin jonkun toisen!

Sopivan hevosen löytyminen on usein pitkä prosessi. Tarjontaa riittää, mutta miten joukosta löytää sen omaan tarkoitukseen sopivan pollen?

Issikkakasvattaja Sirpa Brumpton on tuonut Suomeen yli tuhat islanninhevosta ja myynyt niitä koko joukon myös eteenpäin. Hän kertoo, millaisia asioita hevosenostoa harkitsevan kannattaa ottaa huomioon: mistä lähdetään liikkeelle, ja millaisin askelin edetään?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Mistä on hyvät näyttelytulokset tehty?

Maanantai 26.10.2009 klo 10:37 - Katie Brumpton & Daniel Sundin

katie_daniel.jpgKatie Brumpton ja Daniel Sundin ovat nuoria näyttelykonkareita. He näyttivät tänäkin keväänä ja kesänä useita hevosia ja valmistelivat vielä useampia hevosia näyttelykuntoon niiden omistajien kanssa.

Parivaljakko antaa issikanomistajille konkreettisia treenivinkkejä ja muistuttaa, että näyttelykuntoa ei rakenneta hetkessä. Päätös kevään ja kesän näyttelyihin osallistumisesta kannattaakin tehdä jo syksyllä – siis viimeistään nyt!

Lue lisää »

1 kommentti .

Terveisiä Islannista!

Tiistai 30.6.2009 klo 10:30 - Johanna Koivunen

Johanna & Gári frá Auðsholtshjáleigu

Johanna pääsi
tapaamaan suosikkioriaan
Gári frá Auðsholtshjáleigua

Johanna, Pasi ja Sirpa Brumpton käväisivät pääsiäisenseutuun Islannissa katsomassa, miten Sommarbon hevosten koulutus on edennyt. He vierailivat orinäyttelyssä ja paikalliskisoissa, tapasivat neljä nimekästä islanninhevoskasvattajaa ja yöpyivät muun muassa Ármótin hulppealla tilalla. Matkan varrella syntyi useita oivalluksia sekä paikallisesta elämänmenosta että islanninhevosten kasvattamisesta.


Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.