Ajankohtaista

11.6.2013Sinivalkoisia ruusukkeitaLue lisää »26.4.2013Ásdis Agnarilla TanskassaLue lisää »4.1.2013Opintomatkalla SaksassaLue lisää »13.6.2012Ásdis RuotsiinLue lisää »13.6.2012Sindra ja DraugurLue lisää »

Kirjoituksia

Liity postituslistalle

Albumista...

Tutkittua tietoa pihattokasvatuksesta

Lauantai 27.2.2010 klo 23:02 - Johanna Koivunen


Hyvä pihatto haastaa varsat liikkumaan.
Musta Sinna ja kasvinkumppani
Aldur aamulenkillä.

Islanninhevosia on perinteisesti kasvatettu vapaudessa vuorilla ja satojen hehtaarien niityillä. Ne ovat viettäneet ensimmäiset vuotensa villeinä ja vapaina vailla kosketusta ihmiseen. Kun issikka muuttui työhevosesta kilpa- ja harrastehevoseksi, oma ori ei enää välttämättä kelvannut lauman kaikille tammoille, vaan ihminen pyrki valitsemaan sopivimman yksilön. Vähitellen yleistyi myös hevosten lisäruokinta etenkin talviaikaan sekä madotukset ja kavioiden hoito.

Suomessa ei ole samanlaista hevosten kasvatusperinnettä kuin Islannissa, mutta täällä, kuten kaikkialla Pohjoismaissa, varsojen pihattokasvatus yleistyy. Sen ajatellaan turvaavan lajinmukainen käyttäytyminen ja olevan edullisempaa kuin tallikasvatus. Pihattokasvatuksen etuina pidetään raikasta ilmaa, vapaata liikkumismahdollisuutta ja sosiaalisia kontakteja muihin hevosiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini