Ajankohtaista

11.6.2013Sinivalkoisia ruusukkeitaLue lisää »26.4.2013Ásdis Agnarilla TanskassaLue lisää »4.1.2013Opintomatkalla SaksassaLue lisää »13.6.2012Ásdis RuotsiinLue lisää »13.6.2012Sindra ja DraugurLue lisää »

Kirjoituksia

Liity postituslistalle

Albumista...

Mustien Poikien kasvattaja: Johan Öström

Torstai 9.9.2010 - Johanna Koivunen


kuva

Kantaäiti Tinna från Tjusta.

Johan aloitti kasvattajan uransa varsin määrätietoisesti. Hän oli kuullut sukulaisiltaan mukavista islanninhevosista ja ajatteli, että kasvattaminen saattaisi olla hauskaa puuhaa. Siviilityönsä ohella Johan perehtyi perinpohjaisesti islanninhevosten sukuihin. Ruotsin mestaruuskisoissa ja PM-kisoissa hän bongasi kasvattaja Bengt Johanssonin, jolta arveli voivansa ostaa riittävän hyvän tamman. Ja niinhän siinä kävi, että tiluksilta löytyi nelivuotias Tinna från Tjusta, jota ei vielä ollut arvosteltu.

Tinna treenattiin ja näytettiin pistein 8,1. Johan oli katsastanut Ruotsin oritarjonnan jo valmiiksi ja löysi Mökkurista (8,35) ominaisuuksia, joita halusi yhdistää tammaansa. Vuoden päästä syntyi Thrymur.

Pikku ori ei tehnyt kasvattajaansa välitöntä vaikutusta. Se oli edestä kovin kapoinen ja muutenkin hintelän näköinen. Ystävät vakuuttivat pikkuhevosen olevan erittäin nopea, mutta tallivisiiteillään Johan ei tätä ominaisuutta onnistunut näkemään.

Vuodessa Thrymur kuitenkin kehittyi paljon. Sen häntä ja harja olivat kasvaneet  melkoisiin mittoihin, poika oli saanut massaa ja liikkui kauniisti.

Lopullisesti Johan vakuuttui Thrymurin ansioista vasta 3,5 vuoden kieppeillä. Ori esiintyi edukseen kaikilla areenoilla ja voitti niin näyttelyitä kuin ratsastuskilpailujakin. Se sai nuoresta iästään huolimatta tammoja astutettavaksi Ruotsissa. Näistä jälkeläisistä on kasvanut isänsä tapaan hyvärakenteisia ja helposti koulutettavia yksilöitä – joista vain muutama on Johanin harmiksi päässyt näyttelyyn.

Thrymur Tinnan nopein varsa

kuva

Hjalti Gudmundsson ja Thrymur.

Thrymur myytiin Suomeen Tiina Hiltuselle ja Pasi Koivuselle 8-vuotiaana. Kisaura ja astutustoiminta jatkui vuoteen 2009, jolloin Musta Poika päätettiin jättää siitoskäyttöön, ja Pasi lunasti sen kokonaan itselleen harrastehevoseksi. Tässä vaiheessa oli selvää, että Johan oli saanut Tinnassa varsinaisen aarteen käsiinsä. Sen jälkeläiset olivat toinen toistaan parempia.

Johan kertoo Thrymurin muistuttavan hyvin paljon äitiään. Hän pitää Tinnan esikoista myös nopeimpana ja voimakkaimpana kasvattinaan ja yhtenä Mökkurin parhaimmista jälkeläisistä. Hän on vakuuttunut myös Trostanin lahjakkuudesta ja toivoo sen saavan hyvän koulutuksen Suomessa. Töfri puolestaan vaatii veljiään taitavamman ratsastajan, koska sen töltti tuppaa olemaan passitahtista. Oikein ratsastettuna tämäkin veli pärjännee kisoissa hyvin.

Thórilla tavoitteeseen

Thórissa Johan saavutti sen, mitä on tavoitellut. Tämä veli jaksaa työskennellä sinnikkäästi ja keskittyen hitaassakin tempossa. Se on todellinen tölttiluokkien kilpahevonen - kun taas Thrymur on ollut parhaimmillaan passikisoissa ja nelikäynnissä ja päihittänyt veljensä näyttelymenestyksessä.

Mikä sitten on ollut Johanin johtotähti kasvatustyössä? Hän löytää ihanteellisia ominaisuuksia monelta taholta, esimerkiksi kasvatuksen suurista nimistä Hervar frá Saudarkrokista ja Hrafn frá Holtsmulasta. Yksilötasolla kasvattaja tahtoo nähdä hevosia, joilla on hyvä käynti ja ravi, olivatpa ne sitten 4- tai 5-käyntisiä. Toivottavaa on, että hevoset menestyvät sekä näyttelyissä että kilpailuissa ja toimivat useamman kuin yhden ratsastajan alla.

Perehtyminen sukuihin ja yksilöihin sekä paperilla että käytännössä on muokannut Johanin käsityksiä vahvasti ja ohjaa päätöksentekoa oreja valittaessa. BLUP ei sen sijaan herätä hänessä suurta kunnioitusta. Tinnalla luku lienee 100 paikkeilla, joten se ei ole ennustanut tamman tulevaisuutta kovinkaan hyvin.

Tinna on nyt terve 17-vuotias, joka tiinehtyi tänä kesänä Garri frá Reykjavikista. Jos onni on myötä, nähdään kilparadoilla tulevaisuudessa vielä monta Tinnan jälkeläistä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini