Ajankohtaista

11.6.2013Sinivalkoisia ruusukkeitaLue lisää »26.4.2013Ásdis Agnarilla TanskassaLue lisää »4.1.2013Opintomatkalla SaksassaLue lisää »13.6.2012Ásdis RuotsiinLue lisää »13.6.2012Sindra ja DraugurLue lisää »

Kirjoituksia

Liity postituslistalle

Albumista...

Opintomatkalla Saksassa

04.01.2013

Maailman suurimmat hevosmessut järjestetään Saksassa Essenin messukeskuksessa joka toinen vuosi. Tänä vuonna kymmenkunta näyttelyhallia täyttyi jälleen hevosharrastajista ja ammattilaisista poikkeuksellisen räntäisessä kevätsäässä 16.-24. maaliskuuta. ProAgria Uusimaa, Auli Teppisen johdolla, järjesti hevosalan yrittäjille nelipäiväisen opintomatkan. Sommarbosta mukaan lähti Johanna.

Tietoa tallirakentamisesta

Yli 850 näytteilleasettajaa esitteli messuhalleissa tuotteitaan ja palveluitaan. Messuvieraille tarjoutui siis ainutlaatuinen mahdollisuus vertailla kilpailevien valmistajien tuotteita. Hintatasostakin sai hyvän käsityksen jututtamalla myyjiä ja keräämällä tuotekuvastoja. 

Sommarbon väki keskittyi tallirakentamisen osastoihin. Tuliaisiksi saatiin matkalaukullinen esitteitä ja tavarantoimittajien yhteystietoja. Yleisesti ottaen tarjolla olevat tallikalusteet olivat materiaaleiltaan laadukkaita ja edustavamman näköisiä kuin mihin olemme suomalaisilla talleilla tottuneet. Ulkonäköön ja tyyliin oli satsattu. Myös boksien lukkosysteemit ja muut käytettävyyteen liittyvät ominaisuudet ovat vuosien mittaan kehittyneet paljon. Vaihtoehtoja löytyy. Koneelliseen tallin siivoukseen soveltuvia, kokonaan avattavia karsinamalleja nähtiin niitäkin runsaasti.

Sen sijaan varsinaisten tallirakennusten suhteen vaihtoehtoja karsii Suomen ankara ilmasto. Aivan upeita ja kauniita ratkaisuja esiteltiin pienoismallein ja kuvin, mutta lumen, jään ja pakkasen vuoksi niistä useimmat olisivat olleet epäkäytännöllisiä taijopa mahdottomia toteuttaa Suomessa. Esimerkiksi Saksassa ei eristetä talli- tai maneesirakennuksia, ja ilmanvaihto toimii ikkunoita ja ovia avaamalla. Seinälaudoituksen jatkeena näkee myös tuulensuojaverkkoja. Kattojen lumikuormistakaan tuskin tarvitsee huolehtia. 

Esillä oli runsaasti kevyitä tallirakennuksia, joissa jokaisesta boksista pääsee ulos, ja vastaseinällä on ikkuna. Ovet olivat pääsääntöisesti kaksiosaisia niin, että hevonen pystyy katselemaan ulos auki jätetystä ovenosasta. Lumen ja pakkasen vuoksi nämä ratkaisut todennäköisesti toimisivat Suomessa parhaiten kesällä. Ja silloinkin ötökät aiheuttaisivat omat haasteensa. 

Suomalaista hämmästytti tavarantoimittajien suurpiirteinen suhtautuminen EU-määräyksiin. Saimme osaksemme hämmentyneitä katseita, kun tiedustelimme boksien ovien vähimmäisleveyttä. "Teette tietenkin sellaiset kuin haluatte ja me toimitamme haluamanne" kuului saksalaisten, hollantilaisten ja puolalaisten tavarantoimittajien vastaus. Ja Saksassa asuva paikallisopas valisti suomalaisia, että turha kuvitellakaan, että viranomaiset voisivat tulla kertomaan saksalaiselle tallinpitäjälle, miten hän tallinsa rakentaa.

Vaikuttavia, opettavaisia esityksiä

Tapahtumaan osallistui myös yli tuhat hevosta, jotka edustivat neljääkymmentä eri rotua. Tavarapaljouden keskellä messukävijä saattoi hengähtää areenalla vaihtuvia esiintyjiä ihastellen. Nautittiin viihdyttävistä ja opettavaisista esitystä luonnollisesta hevosmiestaidosta esteratsastusnäytöksiin ja valjakkoajoon.

Islanninhevosetkin kävivät areenalla useaan otteeseen, ja täytyy myöntää, että komea musta ori ja lisätty töltti saivat suomalaiset issikkamatkaajat puhkeamaan kyyneliin. Syyttelimme aikaista aamuherätystä ja ohjelmantäyteistä väsyttävää päivää tunteenpurkauksesta, mutta kyllä muukin yleisö hurrasi. Ehkä huikea töltti todella vetosi tunteisiin ihan yleiselläkin tasolla. 

Suuret nimet kuten Pat Parelli ja Lorenzo esiintyivät täysille saleille. Mutta erikoisempaa ja pienemmällekin joukolle suunnattua ohjelmaa oli tarjolla runsaasti. Orishowt, lännenratsastajien teemapäivät ja hevosten koulutukseen liittyvät näytökset vetivät kiinnostunutta väkeä paikalle. ProAgrian ryhmämatkalaiset katsoivat myös parituntisen Hop Top Shown ensimmäisen messupäivänsä päätteeksi. Laadukas ja viihdyttävä show oli hintansa arvoinen.

Verkostoitumista ja vertaistukea

Opintomatkamme ohjelmassa yksi päivä vietettiin bussikiertueella paikallisiin talleihin tutustuen. Saksan parhaimmaksi mainostettu ratsastuskoulu, paikallinen "Ypäjä" ja valtion hevossiittola olivat onnistuneita ja informatiivisia vierailukohteita. Kysymyksiä riitti, ja hyvin mielenkiintoisia keskusteluja käytiin. 

Kevyttä, ilmastosyistä vähemmän vaativaa, tallirakentamista nähtiin käytännössä. Tekniikka ei ole tullut suurella voimalla ainakaan näille talleille. Tietokoneohjelmistoja ei juurikaan käytetä apuna, vaan koko kuvio pyörii tallimestarin päässä. Ilmeisesti Saksassa on tarjolla myös edullista työvoimaa, koska kottikärryn työntäjiä vilisi käytävillä, eikä automatiikkaa nähty ruokinnassa tai lannankäsittelyssä. Lanta muuten päätyy lähes jokaiselta tallilta sieniviljelmille. 

Verkostoituminen oli myös tämän opintomatkan suurta antia. Paljon oppia ammennettiin vertaisilta, jo tallinsa rakentaneilta, kokeneilta talliyrittäjiltä. Vinkit luotettavaista yhteistyökumppaneista ja tavarantoimittajista vaihtuivat tiuhaan. Käyttäjäkokemukset niin kuivikkeista, ruokinnasta kuin erilaisista tallirakentamisen ratkaisuistakin olivat kovin hyödyllistä kuultavaa. Ja ennen kaikkea oli terveellistä huomata, että talliyrittäjän ilot ja surut ovat hyvin samantyyppisiä hevosrodusta riippumatta.

www.equitana.com

11.06.2013Sinivalkoisia ruusukkeita
26.04.2013Ásdis Agnarilla Tanskassa
04.01.2013Opintomatkalla Saksassa
13.06.2012Ásdis Ruotsiin
13.06.2012Sindra ja Draugur
22.05.2012Tyttö tuli!
19.03.2012Ásdis Jenni Kurjella treenissä
16.03.2012Hyvästi Siggi frá Sommarbo!
16.03.2012Viisi sommarbolaista Orimattilassa
16.03.2012Syksyinen varsa Islannissa

Siirry arkistoon »